NL | ENG

 

Forward, Back Home

Dit derde terugkeerproject van stichting IETA richt zich wederom op vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst. Wij ondersteunen migranten middels praktische opleidingen, een businessplan en materiaal. Empowerment maakt deel uit van het hele traject, want wij proberen te inspireren tot een uitvoerbaar toekomstperspectief.

Ons motto is veranderingen in het leven aanbrengen door vaardigheden te delen: Sharing Skills, Changing lives.

Dit kan in ons trainingslokaal in Ter Apel aan de hoofdstraat 39 op maandag en woensdag. Op die dagen draait het basisprogramma. De kracht van dit programma is de variatie en de ontmoetingen, waarin men elkaar kan inspireren en stimuleren. Hier proeven deelnemers van diverse vakken zoals  bakken, koken, textiel, digitaal werken, leren en communiceren. Ook houtbewerking, schilderen, Engelse- of Franse les is mogelijk. Daarnaast gaan deelnemers individueel of gezamenlijk met een programmabegeleider op onderzoek uit: ‘hoe ziet het dorp/stad eruit waar ik ga wonen? Waar kan ik daar mijn geld mee verdienen? Wat heb ik daarvoor nodig? Hoe zorg ik dat ik deze stap durf en kan maken?’  Een aantal opleidingen hebben wij, dankzij onze vrijwillig docenten, standaard in het pakket. Bij een specifieke vraag vinden we een lokale ondernemer of freelancer die een passende stage of cursus kan bieden. Bijvoorbeeld reparatie van smartphones en tablets, heftruckchauffeur, het maken van zuivel of thuiskapster.

  • Een deelnemer kan (na positieve verificatie) direct beginnen in het basisprogramma.
  • Ieder volgt het eigen traject met gelegenheid (mag- hoeft niet) om resultaten te delen in de groep: bijvoorbeeld tijdens de lunch worden de resultaten van de horeca-les geproefd.
  • Deelnemers ontvangen bij het goed afronden van de opleiding een certificaat.
  • Na afloop van de opleiding hebben zij een toekomstplan klaarliggen en krijgen passende materialen mee bij het vertrek.
  • Bij voldoende deelname op andere locaties organiseren we trainingsdagen aldaar op bijvoorbeeld dinsdag of donderdag. We nemen de lesmaterialen dan mee.
  • We werken in de drie noordelijke provincies: Groningen, Drenthe Friesland.
  • Budget: Net als bij andere NGO’s mag een migrant bij stichting IETA een deel van het budget (€1800 per volwassene en €2800 per kind) besteden aan middelen om de goede doorstart te kunnen maken. Van dit bedrag mag per volwassene/kind maximaal €300 in contanten ontvangen worden. Het bedrag wordt via Stichting IETA aan de hand van het herintegratieplan in Nederland of in het land van herkomst besteed.
  • Terugkeren naar het land van herkomst is een ingrijpend proces. De daadwerkelijke reis regelt de migrant in afstemming met DT&V of IOM. Wij werken als Stichting IETA  zo goed mogelijk met hen samen (en vice versa) om voor de migrant het traject mogelijk te maken en te optimaliseren.
  • In een aantal landen hebben we contacten welke wij inzetten voor ondersteuning en opvang ter plekke. In andere situaties stemmen we af met andere NGO’s of IOM.